दैनिक उपभोग्य वस्तुहरु पानी, दुध लगायतका खाद्यपदार्थहरु बढी मात्रामा गुणस्तरहिन भेटिएको छ । खाद्य प्रविधि तथा गुण नियन्त्रण विभागले आर्थिक बर्ष २०७१÷७२ मा गरेको अनुसन्धानमा बजारमा पाईने दैनिक उपभोग्य वस्तुहरु मध्ये दुधजन्य पदार्थ र पानी परिक्षणका क्रममा बढी गुणस्तरहिन भेटिएको हो ।
खाद्य प्रविधि तथा गुणनियन्त्रण विभागले आर्थिक वर्ष २०७१÷७२ मा गरेको गुणस्तरियताको परिक्षण क्रममा कुल ५१२ वटा नमुनाहरु मध्ये ५३ वटा वस्तुहरु गुणस्तरहिन भेटिएको हो । त्यसमध्ये पानी र दुधजन्य पदार्थ बढी गुणस्तरहिन भेटिएको छ । विभागले कुल ५१२ नमुना परिक्षणको क्रममा १६.८ प्रतिशत खाद्यवस्तुहरु गुणस्तरहिन भेटिएको छ । पानीमा गरेको कुल ५२ परिक्षणहरु मध्ये १८ वटामा गुणस्तरहिन भेटिएको हो । प्रतिशतमा यो ३४.६२ प्रतिशत हुन आउछ । त्यस्तै दुधजन्य पदार्थहरुको कुल नमुना परिक्षण २० वटा मध्ये १४ वटामा कम गुणस्तर भेटिएको हो । यो प्रतिशतको हिसावले कुल २० वटा नमुनाको ७०.०० प्रतिशत हुन आउछ ।
विभागले गरेको अनुसन्धान तथा परिक्षणको क्रममा पानी उत्पादक कम्पनीहरुले प्राय मात्रामा अनुज्ञापत्र नलिई उद्योग सञ्चालन गरेको तथा पानीमा आँखैले देखिने अखाद्य बस्तुहरु लेउ र कोलीफर्म भेटिएको हो । त्यस्तै दुध र दुधजन्य पदार्थहरुमा २० वटाको नमुना परिक्षण मध्ये १४ वटा नमुनाहरुमा कोलिफर्म तथा न्यून गुणस्तर भेटिएको छ । विभागको अनुगमन तथा परिक्षणका क्रममा हिमाल मिनरल वाटर प्रा.लि मातातिर्थ काठमाडौंले अनुज्ञापत्र नलिई पानी उत्पादन तथा बिक्रि बितरण गरेको पाईयो । साथै यसले उत्पादन गरेको पानी पनि परिक्षणका क्रममा न्यूनस्तरको भेटिएको छ । त्यस्तै गोदावरी मिनरल वाटर प्रोडक्टस वडिखेल ललितपुरद्धारा उत्पादित पानीमा कोलिफर्म भेटिएको छ ।
पानी तथा दुधजन्य पदार्थहरु दैनिक अत्यावश्यक उपभोग्य पदार्थ भएकाले विभागले पानी र दुधजन्य पदार्थहरुको अनुसन्धान तथा परिक्षणमा बढी जोड दिएको बताउँछन– वरिष्ठ खाद्य अनुसन्धान अधिकृत तथा विभागका प्रवक्ता पुर्णचन्द्र वस्ती । आर्थिक वर्ष २०७१÷७२ मा विभागले विभिन्न ५३ वटा खाद्यवस्तु उत्पादक कम्पनीहरुलाई गुणस्तरहिन बस्तु उत्पादन तथा विना अनुमति बिक्रि बितरण गरिएको मुद्दामा जिल्ला प्रशाशन कार्यलयमा मुद्दा दायर गरेको छ ।
संयूक्त बजार अनुगमन निर्देशिका अनुसार बजार अनुगमन गर्ने गरेको भएपनि यो पर्याप्त नभएको वस्ती वताउँछन । बजारमा बढ्दो गुणस्तरहिन खाद्यवस्तुहरुको बिक्रि बितरण तथा उत्पादनलाई नियन्त्रण गर्नको लागि देशभरि नै अनगमन, अनुसन्धान तथा परिक्षण जस्ता संगठन संरचना हुन आवश्यक रहेको उनले वताए । हाल विभागको काठमाडौं बाहिर बिराटनगर, भैरहवा, हेटौंडा र धनगढीमा गरी ४ वटा क्षेत्रिय कार्यायहरु रहेका छन् ।
उपभोक्ता अधिकार अनुसन्धान मञ्च नेपालका अध्यक्ष माधव तिमल्सिना उपभोक्ता हित तथा अधिकार संरक्षणको लागि राज्यको उपस्थिती बलियो हुनपर्ने बताउँछन् । “उपभोक्ता आफैं पनि स्वयं सचेत र वस्तु तथा सेवा उत्पादक कम्पनीहरु पनि ईमान्दार बन्न सके आंशिक रुपमा भएपनि गुणस्तरहिन खाद्यवस्तुहरुको बिक्रि वितरण तथा उत्पादनमा कमि आउँछ” तिमल्सिनाले वताए । (http://arthabyapar.com बाट)
Central Office Balaju –16, Kathmandu
crinvestigationforum@gmail.com
Tel: +977 1 4359459
Mob: 9841078209, 9841519971
Fax: +977 1 4359459
“खाद्यवस्तु स्वस्थ्य राख्नको लागि उत्पादन, भण्डारण र वितरण कार्य व्यवस्थित गरौं ।”
“स्वस्थ्य खाना उपभोक्ताको चाहाना ।”
“स्वस्थ्य खाऔं निरोगी भएर बाचौं ।”
“स्वस्थ्य खाना पाउने अधिकार नयाँ संविद्यानमा सुनिश्चित गरियोस् ।”
“उपभोक्तालाई स्वस्थ्य बस्तु उपलब्ध गराउनु प्रदायकको दायित्य हो ।”
“विषाधीको प्रयोग घटाऔं कृषि उत्पादनलाई स्वस्थ्य बनाऔं ।”
“म्याद नाघेको खाद्यवस्तु उपभोग नगरौं ।”
“ख्राद्यवस्तुमा अखाद्यवस्तुको मिसाउनु अपराध हो ।”
“उपभोक्ता अधिकार हामी सबैको सरोकार ।”
“उपभोक्ता अधिकारको सम्मान गरौं ।”
“हामी सबै उपभोक्ता, हाम्रो अधिकार उपभोक्ता अधिकार । ”
“उपभोक्ता अदालत गठन गरौं ।”
“लेवल हेरेर सामान खरिद गरौं ।”